Opšte informacije

O Beogradu

Beograd se nalazi na ušću Save u Dunav, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanom. Srednjovekovni grad Singidunum, koji je slovensko ime Beograda poznato od 878. godine, podignut je na mestu današnje Beogradske tvrđave i Kalemegdanskog parka, iznad mesta uliva Save u Dunav. Zbog ovakvog položaja Beograd se prikladno naziva Kapijom Balkana i Kapijom Centralne Evrope.

Jedan od najpoznatijih pisaca u Srbiji, Duško Radović je svojevremeno rekao:
“Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno.”

Istorija

Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Ima istoriju dugu 7000 godina, a najstariji arheološki nalazi datiraju iz petog milenijuma nove ere. U periodu od 16. do 19. veka Beograd se zvao mnogim imenima na različitim jezicima: Alba Bugarska, Alba Greka, Belo grado, Nandor Alba, Griechisch Veissenburg i Castelbianco.

Stanovništvo

Beograd je glavni i najveći grad Srbije. Grad ima 1,23 miliona stanovnika.

Kultura i nauka

Beograd je prestonica srpske kulture, nauke i obrazovanja. Ima najveću koncentraciju nacionalno značajnih umetničkih i naučnih institucija: Srpska akademija nauka i umetnosti, osnovana 1886. godine kao Srpska kraljevska akademija; Narodna biblioteka Srbije, osnovana 1832; Narodni muzej, osnovan 1841. i Narodno pozorište, osnovano 1869. godine.

Jezik

Službeni jezik je srpski. Zvanična pisma su ćirilica i latinica. Posetioci iz inostranstva mogu da koriste engleski za komunikaciju.

Valuta

Zvanična valuta u zemlji je srpski dinar (RSD).

Strane valute se mogu zameniti u bankama, na aerodromu ili u menjačnicama.

Vremenska zona

Beograd i Srbija su u zoni CET (centralnoevropsko vreme), kao i većina Evrope (bez Britanije, Portugala, Rumunije i Grčke) – UTC+1.
U leto, letnje računanje vremena (DST) ga pomera na CEST – UTC+2.

Klima i vreme

Beograd ima umereno kontinentalnu klimu, sa četiri godišnja doba i ravnomerno raspoređenim padavinama. Vremensku prognozu za nedelju Kongresa pogledajte ovde

Električna energija

Kao i u većini gradova kontinentalne Evrope, u Beogradu je napon struje 220V. Električne utičnice su standardne evropske sa dva okrugla pina.

Voda

Voda iz česme u Beogradu je bezbedna za piće. Takođe postoji mnogo brendova flaširane vode koji nude običnu, blago gaziranu ili visoko gaziranu vodu.

Radno vreme

Većina prodavnica i prehrambenih radnji obično rade od 8 do 21 ili 22 sata, ali postoje i druge koje rade 24 sata. Veliki tržni centri su otvoreni od 10 do 22 sata i radnim danima i vikendom. Banke i kancelarije imaju standardno radno vreme od 9 do 17 časova. Većina njih ima bankomate (bankomate).

Hitni slučajevi

U slučaju hitnih slučajeva tokom Kongresa, obratite se osoblju na šalteru za registraciju. U slučaju hitnih slučajeva u hotelu, obratite se recepciji hotela radi pružanja prve pomoći.

Policijska uprava: 192
Vatrogasna jedinica: 193
Hitna medicinska pomoć: 194